Yhteinen lähtö


Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettava!
 
Päivä 1: Muutosten maailmassa

Maailma muuttuu nopeammin, rajummin ja arvaamattomammin kuin koskaan. Tulevaisuus ei ole enää menneisyyden jatkumo. Meidän on luotava yhteinen kuva muutosten tuulista ja siitä, miten ne meihin vaikuttavat. Muutoksen tuulet ovat näkyneet kovin tummareunaisina. Ei se ihan niinkään ole. Tosiasiassa meillä on aika paljon resursseja. Meidän on katsottava miten ne parhaiten käytämme. Ne ovat kyllä kasvaneet koko ajan, eikä niukkuudesta siinä mielessä ole tietokaan. Meillä on ammattilaisia, jotka ovat paremmin koulutettuja kuin koskaan. Meillä on vanhukset. Sanotaan, että heitä on paljon ja he vaativat paljon resursseja. Niinkin. Mutta suurin osa heistä on aika terveitä. Elävät terveempinä vanhemmiksi kuin koskaan. Ovat varakkaitakin. Ja hyvin sivistyneitä. Kansainvälisesti arvioituna meillä on maailman parhaat vanhukset. Oikeastaan 60-85-voimavaraikäluokka. Kaikkein huikeinta on kuitenkin teknologia. Sitä kun ryhdymme käyttämään – ihan arkisesti – niin paljon on tehtävissä.


Päivä 2: Onnistumisen avaimet

Olennaisten muutoskohtien etsiminen. On sanottu, että kuntaorganisaatiot kehittävät vääriä tai epäolennaisia asioita. Ei ainakaan kaikkein olennaisimpia. Ja että silloinkin ne kehittävät niitä auttamattomasti liian hitaasti. Niin voi ollakin – mutta ei tarvitse olla. Tänään etsimme olennaiset, luomme pelisäännöt ja periaatteet.

Päätämme ottaa yhdessä ottaa sadan päivän ja sadan askeleen urakan. Joka alkaa vappuna. Emme vielä tiedä, mitä nuo askeleet ovat. Mutta tiedämme varmasti mihin suuntaa ne vievät ja millaisille alustoille ne asettelemme.

Asiakaslähtöisyys, henkilöstöhyöty ja tuottavuus (ja siis taloudellisuus) muodostavat positiivisen muutoksen kehän. Siihen meidän kannattaa tarttua.

Ensimmäisenä päivänä kirkastetaan esimiehen perustehtävä tässä muutoksen kehässä: se on päättää miten, missä ja milloin työtä tehdään. Asiakaslähtöisyys tarkoittaa, että siten, silloin ja siellä, missä asiakas hyötyy siitä eniten. Siitä syntyy työnilo ja innostus. Ja siitä se tuottavuus. Meidän on uskallettava katsoa omaa työtä uudestaan.

Ehdotamme, että paikalla on kaikkien tehtäväalueiden johtoryhmät. Aika paljon, mutta yhdessä se on tehtävä. Saattaa olla, että kaupungin henkilöstöjohto ja henkilöstöjärjestöjä olisi syystä ottaa tähän mukaan. Ehkä myös tärkeimpiä sidosryhmiä.

Jatkotehtävä: Ideoiden jalostaminen kehittämisblogissaHyvinvointiyhteiskunta on pelastettava!
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti